Showcase of The World and Our Future World

Söndagen den 10 augusti var vår andra dag på Disney World. Denna dagen bestämde vi oss för att besöka Epcot. Epcot var den park jag hade minst förväntningar på, och den park jag trodde skulle bli minst rolig. Dock överträffade parken mina förväntningar och vi hade en helt underbar dag på Epcot. Epcot är en enorm park på 300 acres (ungefär 1,2 kvadratkilometer), vilket är dubbelt så stort som Magic Kingdom. Parken är uppdelad i två olika delar - Future World ,som har många hissnande åkturer vilka till stor del syftar till framtiden precis som namnet antyder, samt World Showcase.

När man har passerat grindarna till parken så faller blicken direkt på ett enormt klot, likt en gigantisk golfboll, som tornar upp sig framför en. Detta är Spaceship Earth, en av parkens attraktioner och kännetecknet för Epcot. Detta enorma klot kan man se lång långväga, bland annat kunde vi se den från vårt hotell, som låg en bra bit därifrån (längre bort än gångavstånd). Inuti klotet finns en fantastisk åkattraktion där man får följa människans historia genom tiderna. Vandrar man sedan framåt och förbi klotet, så kommer man till ett torg varifrån man sedan kan ta sig till de olika delarna av Future World. Future World är sedan indelat i olika delar, där varje litet land är sponsrat av olika företag. Bland annat finns där en attraktion där man får öka i en bil under körtestet som en bil genomgår. Test Track heter attraktionen och denna är sponsrad av olika bilföretag, bland annat Volvo och Saab. Vidare från Future World kan man sedan ta sig till World Showcase.

World showcase är en slags utställning över elva av världens länder - Mexico, Norge, Kina, Tyskland, Italien, England, Japan, Marocko, Frankrike, USA samt Canada. Alla länderna är placerade runt en stör sjö, World Showcase Lagoon, och man kan vandra runt sjön och gå från land till land. Man kan dricka öl på Oktoberfesten i Tyskland, spana in Eiffeltornet i Frankrike, äta Fish & Chips i England samt besöka Akershus i Norge. Parken sammanför två olika syner på världen på ett väldigt intresseväckande sätt, och detta är verkligen en park som jag önskar att vi hade kunnat lägga mer tid på.


Epcots kännetecken, Spaceship Earth, som reser sig likt en gigantisk boll över parken.
Längst fram kan man se ett Monorail-tåg, med vilket man kan ta sig till parken från vissa hotel.
Bild lånad från Disney World´s hemsida


Lite blandade bilder över Epcot.
Fyrverkerierna över World Showcase Lagoon på kvällen, ingången till China i World Showcase, en reklambild för Soarin, en åkattraktion i Future World samt en bild över Spaceship Earth på kvällen
Bilder lånade från Disney World´s hemsida

Vi startade dagen med en promenad runt Future World för att se vad som fanns i parken. Jag åkte Mission: SPACE, vilket är en attraktion där man blir utskickad i rymden för att landa en farkost på Mars. Under åkturen får man känna på de krafter man utsätts för under en rymdresa. Jag fick åka karusellen själv, eftersom Daniel valde att hoppa av precis innan vi skulle gå in i vagnen. Åkturen var riktigt skoj, dock skulle jag vilja testa den andra versionen, denna gången valde jag den lugna med mindre gravitationskraft men det hade varit skoj prova den tuffare turen. Vi gick sedan vidare, tog Fastpass till Test Track och vandrade sedan vidare för att se vad där fanns mer i parken. Efter en tur med Nemo och hans kompisar i "In the seas with Nemo and friends" så spanade vi lite på fiskar i ett enormt akvarium som fanns där.

Vi vandrade sedan vidare för att hitta lite lunch och hittade en Food Court där jag köpte en toppengod kycklingsallad medan älsklingen åt en baguett. Det var en enormt varm dag och varje gång man kom in i en av paviljongerna där alla attraktioner fanns, så njöt man av airconditionen. Dock blev det snabbt lite väl bra, och inom några minuter hackade man tänder av den enorma nerkylningen av kroppen. När vi satt och åt inne i en av dessa paviljonger så blev jag sådär riktigt nerkyld, så för mycket av det goda vill man inte ha =P Bra med aircondition i den värme som sommar i Florida innebär, men de kanske skulle satsa på lite mindre trots allt...


Precis anlänt till Epcot. En snäll amerikan erbjöd sig att fotografera oss så här står vi båda framför Spaceship Earth.


Älsklingen tittar kartan och försöker lokalisera sig i parken


Paviljongen där Mission: SPACE fanns till vänster, samt ingången till Test Track till höger


Daniel och jag utanför The Seas-paviljongen där vi träffade Nemo och hans vänner


Jag hälsar på Nemo och hans kompisar

Efter lite lunch så var det dax för att testa Test Track. Vi var båda väldigt förväntansfulla inför åkturen, eftersom vi hört mycket positivt om den. Under åkturen sitter man i en bil som genomgår olika testfaser, bland annat bromstest och kurvtest, innan den tillslut åker ut på en racingbana långt ovanför marken där farten testas. Åkturen var riktigt rolig och det gick supersnabbt, så det blev direkt en av favoriterna =)



Ingången till Test Track. Precis ovanför texten där det står Test Track så kommer bilen farande i full fart.
Lägg märken till den välkomnande skylten till höger i bilden =)


Puuh, vi överlevde testturen och på väg ut möttes vi av dessa trevliga skyltar som bokstavligen tackade oss för besöket!

Efter en varm förmiddag i parken så bestämde vi oss för att ta en paus och hoppade därför på bussen tillbaka till hotellet. Vi kände dock inte riktigt för att bara stanna där och slappa, så istället åkte vi till en av områdets två vattenparker. Denna första gång bestämde vi oss för att besöka Typhoon Lagoon, som föreställer en tropisk ö där det varit en enorm storm. Mitt i parken fanns där ett högt berg och på toppen hade ett stort skepp blivit fast efter stormen. Runt om i parken fanns där även andra kvarlämningar efter stormen, till exempel surfbrädor i palmerna. I vattnet nedanför det enorma berget som är centrum i parken kommer det regelbundet enorma vågor med ett stort vrål och runt hela parken kan man åka i stora ringar på den lugna Cast Away Creek. Parken var helt underbar med sitt tema som verkligen genomsyrade allt i parken. Efter att vi hade lånat ett litet skåp så slängde vi oss snabbt i vattnet och lät oss bli dränkta av de stora vågorna. Efter det passade vi också på att ligga och slappa på Cast Away Creek, vilket var enormt härligt efter en förmiddag full av aktiviteter på Epcot. Vi stannade i parken ett bra tag och tog det lugn och svalkade av oss, men tillslut bestämde vi oss trots allt för att bege oss tillbaka till hotellet för att duscha och göra vid oss för att sedan kunna bege oss tillbaka till Epcot för att spana in World Showcase som vi inte hade tittat på innan på dagen.


Bild över den stora "vågbassängen" med det strandade skeppet som blickar ner över vattnet
Bild lånad från Disney World´s hemsida


Jag spanar ut över parken
Här har vi precis anlänt till vattenparken


Helt underbar miljö var det i parken
När vi kom in i parken så stannade vi till på en liten platå där man kunde titta ut över parken.


Lite bilder på omgivningarna.
Tyvärr har vi bara bilder härifrån och inga nere i parken för vi låste in kameran med väskan i ett skåp


Älsklingen och jag

Här längtade vi massor efter att få slänga oss i det blåa, härliga vattnet och svalka av oss
Efter en massa badande så bestämde vi oss för att åka tillbaka till hotellet. Inom på hotellet en snabb runda för att duscha av klor från badandet och sedan var vi iväg igen. Klockan hade sprungit på medan vi badade så för att hinna se World Showcase så var det snabbhet som gällde. Bussen till Epcot och väl inne så startade vi med att åka Spaceship Earth. Åkturen var faktiskt riktigt skoj med att man fick se vägen fram till där vi är idag, se hur människornas liv har utvecklats. I början tog de också ett foto på varje person, så när karusellen hade kommit till toppen av globen och man var på väg ner igen så fick man svara på korta frågor och de berättade hur en framtida semester skulle kunna se för just oss. Här fick man se sitt eget foto inplacerat i berättelsen, riktigt kul var det. Efteråt kom man ut i en paviljong där man via datorer kunde ange varifrån man kom också placerades man ut på en karta. Var ganska så skoj att se vart människor kom ifrån, just den dagen vi var där så var det typ inga från Europa som hade varit där =) Man kunde även skicka vykort via mail till folk man kände, riktigt skoj =)



Jag och D på vår framtida drömsemester


Slutbilden i bildspelet om vår framtida semester

Efter åkturen i Spaceship Earth så vandrade vi bort till "The Land"-paviljongen och tog Fastpass till Soarin. Eftersom det var ett tag kvar till Fastpassen började gälla så gick vi bort och åkte Test Track en gång till. Där var ganska lång kö så vi bestämde oss för att ställa oss i "Single Riders"-kön. På vissa åkattraktioner har de en kö för folk som åker ensamma, och de använder dessa till att fylla upp i vagnarna så att det inte blir en massa tomma platser. I Test Track satt man i små bilar, tre säten i bredd och två rader i varje bil. Eftersom många åker i par så är det på en karusell som denna perfekt med en kö likt denna att fylla upp den tredje platsen med. Vi tog en fartfylld åktur och begav oss efteråt tillbaka till Soarin. Dock valde D att inte åka, eftersom de varnade för höga höjder och han är höjdrädd. Soarin är en simulator där man sitter i rader med ungefär tio personer i varje rad. Raderna åker sedan upp i luften framför en enorm bioduk. Man flyger sedan segelflyg över USA:s landskap. Åkturen var helt magisk - man åkte över apelsinfält och kände till och med doften av apelsiner, över vatten och riktigt lyfte på fötterna för att inte bli blöt och hela åkturen avslutades på Disneyland i Kaliforien, där man åkte nerför Main Street och fick se de underbara fyrverkerierna fylla himlen framför sig. Jag älskade denna attraktionen och sörjer verkligen för älsklingen som är höjdrädd och därför inte kunde åka. Här kan man se en helt underbar video över karusellen, där man får en inblick i de olika vyer man flög över (klicka på fliken som heter video, den finns nere till vänster på bilden).

Vi fortsatte sedan vidare till World Showcase. Klockan hade hunnit bli mycket och eftersom vi inte hade förväntat oss så mycket av World Showcase så hade vi inte avsatt så mycket tid till det. Dock insåg vi att där fanns massor att se och göra, vilket gjorde att vi fick stressa runt för att hinna se allt. Nu när jag tittar tillabaka så inser jag också hur mycket vi missade tyvärr, vilket gör att detta är ett ställe jag verkligen skulle vilja tillbaka till för att se mer av de olika länderna. Iallafall så startade vi med Mexico och gick sedan medurs runt sjön. Alla länder var riktigt fina och det kändes verkligen som att man var där på riktigt. Efter Mexico kom Norge och sedan fortsatte länderna ett efter ett. Lite roligt var att Norge påminde ganska mycket om Sverige, kändes som att de hade snott lite svenska saker och påstod att det var norskt. Från början hade Disney World velat ha med Sverige, som dock tackade nej och därför frågade de Norge istället... Vi vandrade runt under en lång stund och tittade på alla fina länder och byggnader, men plötsligt föll mörkret och det började bli dax för kvällens ljusshow. Vi hade fortfarande inte ätit någon kvällsmat men som tur var så närmade vi oss England. D hade hela tiden tjatat om att han ville äta Fish & Chips i England så det fick bli det till middag tillsammans med en god öl =)


Spaceship Earth sett från andra sidan World Showcase Lagoon


Lite bilder ut över World Showcase Lagoon där man ser de olika länderna i bakgrunden


Älsklingen i Norge framför Akershus


Jag tog en tur till Kina


På genomresa...
Oktoberfesten i Tyskland besökte vi, efter det åkte vi inom Italien där Daniel glatt poserade och sedan kollade vi även inom Japan


Underbart vackra hus i Marocko


Frankrike med Eiffeltornet


Fish & Chips och engelsk öl satt fint till middag

Efter lite mat så var det dax för Illuminations: Reflections of Earth. Illuminations är en spektakulär ljus-, vatten och lasershow som går i World Showcase Lagoon varje kväll. Vi hittade en bra plats där vi såg nästan hela sjön och därifrån betraktade vi sedan den fantastiska showen som handlade om jorden och jordens liv.

The Story of llumiNations

IllumiNations: Reflections of Earth at Epcot tells the story of our planet in 3 unforgettable acts.

  • Act 1: Chaos - Bear witness to the explosion at the dawn of time that brings about the creation of Earth, where you are invited to observe the Inferno Barge, a liquid-propane mechanism launching balls of fire 60 feet into the air.
  • Act 2: Order - Behold the glowing Earth Globe as it glides peacefully to the center of the lagoon, illuminated with-and celebrating-the famous faces and achievements of our time.
  • Act 3: Meaning - During this final act, the Earth Globe blossoms to reveal a torch and the glow of a thousand fireworks and laserlights that fill the night sky in a shimmering kaleidoscope of color and sound, propelling us into the future.

Bild och text lånad från Disney World´s hemsida




Amazing pictures from the amazing show
Bilder lånade från Disney World´s hemsida. Följer man länken finns där även en video över den fina showen.

Efter en mäktig upplevelse så bestämde vi oss för att bege oss från parken. Vi ville dock testa att gå ut via International Gateway, som är en annan ingång än huvudentren. Jag trodde vi skulle komma ut så att vi även därifrån kunde ta oss till bussarna tillbaka till hotellet men det gjorde vi inte. Istället hamnade vi på Disney´s BoardWalk, ett område med affärer, restauranger och nattklubbar. Där var jättefint, låg precis vid vattnet med helt fantastiskt fina hus så vi vandrade runt där ett tag. Vi var dock trötta och slitna så vi började leta efter en busstation. Så lätt var det dock inte att hitta, men tillslut hittade vi ett hotell och hotellets busstation och därifrån kunde vi ta en buss. Dock går där inga bussar från hotell till hotell, utan vi fick ta en buss till Disney Downtown, vilket även det är ett shoppingområde. Vi bestämde oss för att spana in även detta området och gick därför en runda innan vi tillslut kom på rätt buss och kom tillbaka till hotellet. Väl på hotellet var jag inte sugen på att sova, utan försökte istället övertala D att vi skulle bada. Han nappade inte på förslaget men gick med på att vi gick ner till poolen så att jag kunde bada. Efter ett dopp gick vi upp på rummet igen och somnade gott efter en fullmatad dag...


Disney´s BoardWalk
Bild lånad från Disney World´s hemsida


Downtown Disney
Bild lånad från Disney World´s hemsida


Nattdopp i poolen

Spår från tidigare besökare..
Daniel

Fin bild på baderskan :)

2009-03-22 @ 19:00:41
Bloggadress: http://mrsaronsson.blogg.se/

Lämna gärna en kommentar innan du går så blir jag jätteglad!

Vad heter du?:
Kom ihåg mig?

Lämna gärna din e-mail adress: (visas bara för mig)


Har du en blogg? Lämna gärna adressen så kan jag titta tillbaka:


Skriv din kommentar här:

Trackback
RSS 2.0